SIRI 8: DI MANAKAH DAJJAL SEKARANG?

Dalam sebuah Hadis riwayat Amir Ibnu Syarahi Hamdan daripada Fatimah binti Qais r.a, (selepas habis hari 'eddahnya) dia mendengar ada suara menyeru sembahyang - azan, menyeru orang pergi ke Masjid Nabawi untuk bersolat bersama Rasulullah SAW. Fatimah binti Qais juga masuk ke dalam Masjid Nabi dan duduk di saf wanita tetapi berdekatan dengan saf orang lelaki. Selepas sembahyang, Nabi SAW menyampaikan ucapan dan beliau mendengarnya. Nabi SAW tiba-tiba bersabda kepada semua para jemaah (Hadis ini juga diriwayatkan oleh Muslim, Abu Hurairah dan Jabir di dalam Kitab Fathul-Bari 13:328):

فلما قَضى رسول اللَّه ( صلى الله عليه وسلم ) صلاتَه جَلَسَ على المنبرِ وهو يَضْحَكُ فقالَ : لِيَلْزَمْ كل إِنسانٍ مُصلاهُ ثم قال : أتدرُونَ لِم جَمَعْتًكُمْ ؟ قالوا : اللَّهُ ورسولهُ أعلمُ : قال : إِني واللَّهِ ما جمعتكم لِرغبةٍ ولا لِرَهْبَة ، ولكن لأن تميماً الدَّارِي كان رجلاً نَصرانياً فجاءَ فبايع وأسلم ، وحدثني حديثاً وافق الذي كنت أحَدّثكم عن المسيح الدجالِ ، حدثني أنه ركب البحر في سفينة بحرية مع ثلاثين رجلاً من لَخْم وجُذَامَ ، فلعب بهم الموج شهراً في البحر ثم أرْسَوا إِلى جزيرة في البحر حيث تَغْرُبُ الشمسُ فجلسوا في أقرب السفينة فدخلوا الجزيرة

Mafhumnya:
Sebuah ilusi:  Kapal layar karam dan anak-anak kapal naik ke darat.
 "Hendaklah kamu semua jangan bangun, duduklah di tempat sembahyang kamu". Nabi SAW pun bertanya, "Tahukah kamu semua aku panggil kamu semua bersembahyang pada hari ini?" Sahabat menjawab: "Allah dan Rasul sahaja yang lebih tahu. Maka Nabi SAW pun menyambung, "Aku himpunkan kamu pada hari ini kerana ada seorang lelaki bernama Tamim 'Ad-Daari, seorang Nasrani. Dia datang berjumpa aku dan memeluk Islam. Semasa bersyahadah, dia telah menceritakan satu perkara yang pernah aku ceritakan kepada kamu iaitu perihal Dajjal. Tamim 'Ad-Daari pernah belayar dengan 30 orang kabilah Laham dan Juzdam, tiba-tiba kapal mereka dipukul oleh ombak selama sebulan dan akhirnya terjumpa sebuah pulau di tengah-tengah lautan tempat tenggelamnya matahari. 


Nama sebenar Tamim 'Ad-Daari ialah Tamim bin Aus Ad-Daari, asalnya seorang Paderi Pendeta Nasrani dari selatan Palestin dari Bani Ad-Dar sekutu Bani Laham. Beliau berjumpa Nabi SAW bersama 10 orang Bani Ad-Dar pada tahun 628 Masihi. Kedatangan asalnya hendak mengutip cukai tanah. Oleh kerana akhlak Nabi SAW terpuji maka beliau telah memelok Islam.


Nabi SAW meneruskan lagi:

فَلَقيَهُمْ شَيْءُ أهْلَبُ كَثِيرُ الشَّعْرِ لاَ يدْرُونَ مَا قُبُلُه مِن دُبُرِهِ مِنْ كِثْرَةِ الشَّعْرِ ، فَقَالُوا : وَيْلَكَ مَا أنْتَ ؟ قال : أنا الجَسَّاسَةُ . قالوا : وما الجَسَّاسَةُ ؟ قالت : أيها القوم انطلقوا إِلى هذا الرجل بالدَّيْر فإِنه إِلى خَبَرِكُم بِالأشواق قال : فلما سَمّتْ لَنَا رجلاً فَرقْنَا منها أَن تكون شيطانة .
Mafhumnya:
Sebuah ilusi: Mahluk berbulu tebal di dalam hutan.
Selepas mendarat mereka terkejut sebab mereka di datangi satu makhluk yang mengerikan berbulu tebal, lalu mereka bertanya: Celaka, siapa engkau - wailaki (mahluk perempuan). Maka ia berkata: Aku adalah Ad-Jasaasah (pengintip mencari maklumat). Tamim Ad-Daari bertanya: Kamu pengintip apa? Dijawab: Jangan tanya banyak, kamu pergi jumpa dengan seorang lelaki di biara (gua) tersebut dan tanya kepadanya. Kata Tamim 'Ad-Daari lagi: "Ketika mahluk itu menyebut seseorang, maka kami menjauhinya, kerana kami takut binatang itu adalah Syaitan".  Nabi SAW meneruskan lagi:

قال : فانْطَلَقْنَا سِرَاعاً حتى دخلنا الديرَ ، فإِذا فيه أعظمُ إِنسان رأيناه قط خَلْقاً وأشَدَّه وثاقاً مجموعةٌ يداه إِلى عُنُقِهِ ما بين ركبتيهِ إِلى كعبيه بالحديد . قلنا : وَيْلَكَ مَا أنْتَ ؟ قالَ : قَدْ قدَرْتُمْ على خَبَرِي فأخبروني ما أَنتم ؟ قالوا : نحن أناسٌ من العرب ركبنا في سفينة بحرية فصادفنا البحر حين اغتَلَمَ ، فلعب بنا الموج شهراً ثم أرْفأنا إِلى جزيرتك هذه ، فجلسنا في أقربهَا فدخلنا الجزيرة فلقينا دابة أَهلب كثيرةَ الشَعر ِما ندري ما قبُلهُ من دُبُرِهِ من كثرة الشعرِ ، فقلنا وَيْلَكَ ما أنت ؟ فقالت : أنا الجَسَّاسَةُ ، قالت : أَعمدوا إِلى هذَا الرجل في الدَّيْر ِفإِنه إِلى خَبَركُمْ بِالأشوَاق ، فأقبلنا إليكم سراعاً وفَرَغنَا منها ولم نَأمَنْ أن تكون شيطانة ، فقال : أخبروني عن نخل بَيْسَانِ فَقلنا عن أيّ شأنَها تَسْتَخْبِرُ ? قال : أسألكم عن نَخْلها هل يُثْمَرُ ? قلنا له : نَعَم . قال : أمَا إِنَّه يُوشِك أن لا يُثْمِرَ .


Tugu Al-Hakawati, Dubai di malam hari.
Mafhumnya:
Katanya lagi: Apabila Tamim Ad-Daari pergi kepadanya, dia nampak manusia yang mengerikan sebesar-besar manusia yang sedang dirantai, kedua-dua tangan sedang dipasungkan ke leher, kaki dan lutut diikat dengan besi sampai buku lali. Rombongan Tamim Ad-Dari bertanya kepada mahluk ini: Kamu siapa? Lelaki itu menjawab: Tolong ceritakan kepada aku tentang kurma (pokok tamar) di Baisan. Tamim Ad-Daari berkata: Khurma sudah tiada sekarang ini.


Bahagian kaki Tugu Al-Hakawati, Dubai.

BAISAN - antara Jordan dan Israel.
Di Baisan: Pokok-pokok kurma telah tiada lagi.

Nabi SAW meneruskan lagi:
قال : أخبروني عن بحيرة الطَّبَرَيَّةِ ، قلنا : عن أي شَأنَها تستخبر ? قال : هل فيهَا مَاءَ ? قالوا : هي كثيرة الماءَ . قال : إِن ماءَها يوشك أن يذهب .

Mafhumnya:
Lelaki itu bertanya: Bagaimanakah dengan 'Bukhairah' (Tasik) Tobariyyah, adakah airnya masih ada?  Tamim Ad-Daari menjawab: Air hampir kering.


Kedudukan 'Tasik Tobariyyah'  dikenali juga
sebagai Tiberias, Galilea, Sea of Galilee atau Kinnerot.


       
Tasik Tobariyyah : Air telah surut dengan banyaknya.  5 tahun kebelakang mulai 2011, paras air sangat membimbangkan. Menurut Israel, pada tahun 2009, taburan hujan tahunan hanya 80 hingga 85 peratus sahaja. Kawasan tasik banyak yang telah kering dan proses tersebut ke kawasan-kawasan lain sedang berlaku dengan  cepatnya. Mengikut kajian saintifik, berkemungkinan besar air boleh kering tidak sampai 50 tahun, berkemungkinan akan berlaku pada tahun 2033 di mana kekeringan akan menemui dasar permukaan bawahnya.

Nabi SAW meneruskan lagi:
قال : أخبروني عن نبي الأمِيّينَ ما فعل ? قالوا : قد خرج من مكة ونزل بِيَثْرِب . قال : أقاتله العرب ? قلنا : نعم . قال : كيف صنع بهم ؟ فأخبرناه أنه قد ظَهَرَ على مَنْ يليهِ من العرب وأَطاعوه قال : قال لهم قد كان ذاكَ ؟ قلنا : نعم . قال : أمَا إِنه خيرٌ لهم أنْ يطيعوه وإِني مخبركم عَنِّي ، إِنِّي أنَا المسِيحُ ، وإِني يُوشِكُ أنْ تُؤْذَن لِي في الخروج فَأخْرُجَ فأسيرُ في الأرض فلا أدَعَ قريةً إِلا هَبَطتُها في أربعين ليلةً غير مكة وطيبةَ فهما محرمتانِ عليَّ كِلّتَاهُمَا
Mafhumnya:
Sekadar ilusi: DAJJAL Laknatullah.
Lelaki itu bertanya lagi: Bagaimana dengan Nabi bagi orang-orang yang tidak pandai membaca? Dan apakah yang dilakukan sekarang? Mereka menjawab:  Nabi itu telah lahir di Makkah dan sekarang berhijrah di Madinah. Dia bertanya lagi, “Apakah orang-orang arab memeranginya?” Kami menjawab, “Ya.” Dia bertanya lagi, “Apakah yang dilakukannya terhadap mereka?” Lalu kami beritahukan bahwa dia menolong orang-orang Arab yang mengikutinya dan mereka mematuhinya. Dia bertanya, “Apakah benar demikian?” Kami menjawab, “Benar.” Dia berkata, “Ketahuilah bahwasannya lebih baik bagi mereka untuk mematuhinya. Dan perlu aku beritahukan kepada kamu semua bahwa aku adalah Al-Masih (Ad-Dajjal), dan aku akan diizinkan keluar, yang nantinya aku akan berkelana di muka bumi, maka tidak ada satu pun tempat  melainkan aku singgahi selama empat puluh malam kecuali Makkah dan Thaybah (Madinah), kerana kedua-dua kota itu diharamkan ke atas aku".


Dajjal diharamkan menjejak kaki di Tanah Haram Makkah.
Bahkan Dajjal juga diharamkan menjejakkan kakinya
ke Tanah Haram Madinah.


Nabi SAW meneruskan lagi:

لما أرَدْتُ أن أدخل واحدة أو إِحداهما اسْتَقْبَلَني مَلك بِيَدِهِ السيفُ صَلْتا يَصُدَّني عَنْهَا ، وإِنَّ عَلَى كلِّ نَقْبٍ منها ملائكة يحرسونها قال : قال رسول الله ( صلى الله عليه وسلم ) : ( وطَعَنَ بِمِخْصَرتِهِ في المنبر هذه : طيبةُ يَعني المدينَةَ ألاَّ هَلْ كنت حدثتكم ذلك ? فقال الناسُ : نَعَمْ . قال : إنَّهُ أعْجَبَني حديث تميم إنَّهُ وافق الذي كنتُ أحدثكم عنه وعن المدينة ومكة ألاَ إِنه في بحر الشام أو بحر اليمين لا بل من قبل المشرق وَأوْمأ بيده إِلى المشرق . قالت : فحفظت هذا من رسول الله ( صلى الله عليه وسلم )

Mafhumnya:
"Setiap kali aku (Dajjal)  hendak memasuki salah satunya, aku dihadang oleh seorang malaikat yang menghunus pedang. Dan pada tiap-tiap lorongnya ada malaikat yang menjaganya.” Fatimah berkata, “Rasulullah SAW  bersabda sambil mencucukkan (memasukkan) tongkat kecilnya ke mimbar,” “Inilah Thoybah, inilah Thoybah, yakni Madinah. Ingatlah bukankah aku telah memberitahukan kepadamu mengenai hal itu?” Orang ramai menjawab, “Ya.” Selanjutnya Baginda bersabda, “Aku hairan  terhadap cerita Tamim yang sesuai dengan apa yang telah aku ceritakan kepada kamu, juga tentang Kota Madinah dan Mekkah. Ketahuilah bahwa dia berada di Laut Syam atau  Laut Yaman. Oh tidak, tetapi dia akan datang dari arah Timur… dari arah Timur…” Dan Rasulullah memberi  isyarat dengan tangan Baginda menunjuk ke arah Timur.  Fatimah berkata, “Maka aku hafal ini dari  Rasulullah SAW".Berikut adalah sebagai tatapan, renungan, untuk difikirkan, bermuhasabah diri dan bukan untuk dibahaskan, kerana perkara tersebut adalah suatu pandangan sahaja dari seorang hamba Allah SWT yang katanya berjaya 'google earth': 
Pulau Chichi-jima, Jepun. 
Adakah di pulau ini (kedudukan 100 km) ke barat itu 
merupakan tempat tenggelamnya matahari 
seperti yang dikatakan oleh Tamim Ad-Daari 
kepada Rasulullah SAW? 
Hanya Allah SWT Yang Maha Mengetahui 
di mana tempat  itu. Wallahua'lam

Kedudukan Pulau Chichi-jima di  Jepun.
Adakah ianya "sebuah pulau 
ditengah-tengah lautan" 
sepertimana yang dikatakan
 oleh Tamim Ad-Daari  kepada 
Rasulullah SAW?  Hanya Allah SWT 
Yang Maha Mengetahui
di mana pulau itu berada.  Wallahua'lam.Katanya: "Di sebuah pulau bernama Chichi-Jima di Devil's Sea Jepun, 100 km ke barat boleh lihat wajah Dajjal secara jelas.Mata kanannya terbuka. Dahinya terdapat tulisan. Seluruh kepalanya terbaring di atas sebuah pulau. Badannya pula direndam di dalam Lautan Pasifik yang luas. Sekadar pendapat sahaja:  Wajah DAJJAL (dibesarkan)  yang
dilihat telah dirantai dengan plat-plat  besi.
Terdapat dua plat besi gergasi di belakang kepala; satu plat besi di belakang telinga, satu lagi plat besi di belakang leher. Pada plat besi di belakang telinga, terdapat rantai yang bersambung dan diikat di keliling kepala. Di situ terdapat 3 plat besar,  satu plat di atas dahi manakala 2 plat di tepi kepala. Manakala pada plat besi di belakang leher pula, terdapat rantai yang bersambung dan mengikat di keliling dagu dan rahang, yang mana terdapat satu plat besar disangkut pada dagu. Saiz kepalanya adalah lebih kurang 5 km dari ubun-ubun ke dagu. Sekiranya, kepalanya adalah sepanjang 5.49 km (secara tepat), jika dia berdiri, awan akan berada di paras betisnya (di bawah tempurung lutut mahluk tersebut).  Kini gambar kabur sedikit kerana NASA telah kaburkan. Amerika Syarikat (US) telah buat penempatan dan landasan kapal terbang di situ dan mereka sekarang sedang cuba untuk melepaskan Dajjal Laknatullah alaihi. Dipercayai puak Freemason dan Illuminati ada lakukan upacara pemujaan dajjal di situ. Sebab itulah terlalu banyak ribut taufan yang berlaku di kawasan Taiwan. Saya telah sujud kepada ALLAH, dan saya dapat ilham, gambar itu tidak boleh dimasukkan ke dalam mana-mana internet. Oleh itu, saya ingin minta maaf banyak-banyak. Saya tidak boleh tunjukkan. Anda boleh cuba banyak-banyak kali. Gambar itu kabur. Mungkin satu hari nanti anda akan bernasib baik".


Hadis Riwayat Muslim no. 2946, Nabi SAW telah menerangkan ujian kepada manusia yang paling berat di dalam dunia ialah ujian daripada Dajjal. Mafhum hadis tersebut: "Tidak ada satu mahluk pun sejak daripada Adam diciptakan hingga terjadinya kiamat yang fitnahnya atau cubaannya lebih besar daripada 'Ujian Dajjal'".  
Mumia RAMSES 2
Kata Imam An-Nawawi dalam Manhaj Sarrah Sah Muslim, Jilid ke-18, yang dimaksudkan 'tidak ada fitnah tidak ada masalah yang lebih besar daripada masalah Dajjal'. Ummat-ummat terdahulu telah diberikan pelbagai dugaan oleh Allah SWT, contohnya ummat Nabi Nuh a.s diuji dengan banjir besar, Nabi Musa a.s dugaannya hebat berhadapan dengan Firaun (Ramses Ke-2) sehingga dikejar sampai ke laut, Nabi Ibrahim a.s menghadapi kerenah keluarga, ujian menyembelih anak dan sebagainya, tapi semuanya itu Nabi SAW kata semuanya adalah ujian kecil tidak ada yang lebih besar ujiannya daripada Dajjal.  Persoalannya, dengan iman yang kita ada sekarang ini adakah mampu untuk berhadapan dengan Dajjal? Maka kita berserah kepada Allah SWT berdasarkan satu doa Nabi SAW yang telah mengajarkan kepada semua ummat Islam iaitu:

اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ عَذَابِ جحنم وَ مِنْ عَذَابِ الْقَبْرِ 
وَ مِنْ فِتْنَةِ  الْمَحْيَا  وَفِتْنَةِ الْمَمَاتِ
و مِنْ فِتْنَةِ الْمَسِيحِ الدَّجَّالِ

Mafhumnya:
"Ya Allah sesungguhnya aku berlindung kepada-MU dari azab neraka Jahannam,dari azab kubur, dari fitnah kehidupan dan kematian dan dari kejahatan fitnah Al-Masihid-Dajjal.
(Hadis Riwayat Muslim) 


Satu hadis disebutkan oleh Ibnu Umar r.a, (hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim) Nabi SAW pernah menyatakan kebimbangan Baginda, ketika itu Nabi SAW sedang berdiri di hadapan para sahabat dengan sabdanya:

قَامَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فِي النَّاسِ فَأَثْنَى عَلَى اللهِ بِمَا هُوَ أَهْلُهُ ثُمَّ ذَكَرَ الدَّجَّالَ فَقَالَ: إِنِّي أُنْذِرُكُمُوْهُ وَمَا مِنْ نَبِيٍّ إِلاَّ قَدْ أَنْذَرَهُ قَوْمَهُ،  لَقَدْ أَنْذَرَهُ نُوْحٌ قَوْمَهُ وَلَكِنْ سَأَقُوْلُ لَكُمْ فِيْهِ قَوْلاً لَمْ يَقُلْهُ نَبِيٌّ لِقَوْمِهِ، تَعْلَمُوْنَ أَنَّهُ أَعْوَرُ وَأَنَّ اللهَ لَيْسَ بِأَعْوَرَ  
mafhumnya:
"Aku akan ceritakan kepada kamu tentang Dajjal dan tidak ada seorang nabi pun melainkan mereka juga telah menceritakan tentang Dajjal kepada kaum mereka. Sesungguh Nabi Nuh telah mengingatkan kaumnya tentang Dajjal, akan tetapi hari ini aku inginkan katakan kepada kamu berkenaan dengan Dajjal yang tidak pernah dikatakan oleh seorang nabi pun sebelum ini pun kepada kaumnya iaitu Dajjal itu buta sebelah matanya, sedangkan Allah sama sekali tidak buta".


Dari abu sa’id al khudry r.a, dia ditanya; 
ألست سمعت رسوالله صلي الله عليه وسلم يقول إنه لا يو لد له قل قلت بلى
 
(Hadis Riwayat Muslim)

Mafhumnya:
Bukankah engkau telah mendengar Rasulullah SAW bersabda; Sesungguhnya dia (Dajjal) tidak mempunyai keturunan.” (Abu Sa’id) menjawab : 'Ya'.


Sebuah ilusi sahaja:
Yakjuj-Makjuj terkurung

Semua para nabi telah mengingatkan kaumnya mengenai Dajjal Laknatullah di akhir zaman nanti. Bahaya atau mudharat Yakjuj Wa Makjuj itu juga merupakan satu fasa ujian dan kesukaran kepada 'ummatnya, tapi Nabi SAW tidak mengatakannya ianya sampai tahap kebimbangan. Tapi Dajjal itu amat dibimbangi dan 'ummatnya perlu mengetahui, bersedia dengan keupayaan keimanan yang tulin.


Wallahu a'lam.

No comments:

Post a Comment